Oktober is stoptober. Enkele jaren geleden is stoptober Nederland binnen getreden en nooit meer weg gegaan. Zoals je in januari een groot aantal mensen ziet proberen te stoppen vanwege nieuwjaar voornemens zo is sinds enkele jaren ook een stijging in het aantal stoppers te zien. Helaas falen veel mensen die proberen te stoppen tijdens stoptober of in januari ook snel. Het is als zeggen dat je de marathon gaat rennen en dit vervolgens niet doen. Want stoppen met roken is een hele lastige opgave waar discipline voor nodig is. We zijn de straten opgegaan en vroegen de gemiddelde Nederlander waarom het zo moeilijk is te stoppen met roken.

#2 gebrek aan motivatie om te stoppen

Veel rokers ontbreekt het aan de echte motivatie om te stoppen. Ze weten diep van binnen echt wel dat het slecht voor ze is en daarom doen ze mee aan stoptober en hebben ze goede voornemens aan het begin van het jaar. Dit zijn echter vaak geen goede motivators om te stoppen met een diep gewortelde gewoonte en verslaving als roken. Vaak zie je wanneer mensen stoppen voor bijvoorbeeld hun ongeboren of pasgeboren kind dat het deze mensen wel lukt. Ze doen het minder voor zichzelf dan voor een ander!

#1 Nicotine werkt verslavend

Nicotine is het verslavende gedeelte van sigaretten. Mensen die aan dit stofje gewend zijn kunnen moeilijk zonder. Een goed alternatief voor de sigaret is een e-sigaret welke je aanvult met pod e-sigaretten. Deze bevat nicotine maar niet de schadelijke stoffen die een klassieke sigarret wel heeft.  De beste en enige makkelijke manier om te stoppen met roken is en blijft niet beginnen met roken. Ik kreeg van mijn ouders altijd te horen dat wanneer ik niet zou gaan roken ik mijn rijbewijs vergoed zou worden. Dit is mij gelukt en hier ben ik eeuwig blij mee. Voor niet rokers is roken een vieze gewoonte die ze niet kunnen begrijpen. En dan te bedenken dat er vroeger in plaats van een schaaltje met chocola een schaaltje met sigaretten de kring rond ging op verjaardagen.