Skip to content

Stop het Rookverbod

Stop het Rookverbod in de horeca

Primary Menu
  • Home
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Horeca
  • HACCP in de horeca
  • Horeca

HACCP in de horeca

De betekenis van HACCP 

De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. HACCP is een voedselveiligheidssysteem en alle bedrijven die met voedsel werken hebben met HACCP te maken. Volgens HACCP deelt een bedrijf iedere fase in de productie zorgvuldig in kaart. Per fase wordt gekeken wat er fout kan gaan, en hoe kan worden voorkomen dat het mogelijk fout gaat. Voor de horecabranche is een speciale hygiënecode opgesteld, om de voedselveiligheid te waarborgen. Horecabedrijven dienen zich aan HACCP normen te houden, om de verspreiding van bacteriën te minimaliseren en besmetting tegen te gaan. Hygiëne binnen horecabedrijven is hierin van groot belang.

Wat houdt HACCP in?

Het HACCP systeem heeft zeven basisprincipes.
1. Bepaal alle potentiële gevaren 
2. Stel de Critical Control Points (CCP’s) vast. Dit zijn de punten die gecontroleerd moeten worden om risico’s te voorkomen en beperken. 
3. Bepaal per CCP een norm en geef grenzen aan. 
4. Bepaal hoe de vastgestelde CCP’s bewaakt moeten worden 
5. Stel per CCP een procedure op, waar corrigerende maatregelen in bepaald worden. 
6. Controleer regelmatig of de HACCP-methode nog werkt. Bij deze controle kan worden vastgesteld of de vastgestelde methode veiligheid als gevolg heeft. 
7. Documenteer zorgvuldig en houd aanpassingen goed bij. 

Waarom moet het gewaarborgd worden?

Sinds 1995 zijn alle horeca bedrijven die voedsel behandelen, verwerken en verkopen verplicht om een plan op te stellen die gebaseerd is op de bovengenoemde principes van HACCP, het HACCP plan. Het is belangrijk dat HACCP normen ten alle tijden opgevolgd worden, om zeker te zijn van voedselveiligheid. Binnen horecabedrijven bestaat altijd het risico dat een klant een allergische reactie krijgt, of mogelijk een voedselvergiftiging oploopt na het eten van voedsel bij een horecagelegenheid. Het risico bestaat dat een klant een claim indient na zo’n incident. Bovendien controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit regelmatig op het hygiënebeleid van horecazaken. Daarom is het belangrijk dat de HACCP normen binnen horecabedrijven goed up to date zijn!

HACCP cursussen

Er zijn verschillende trainingen op het gebied van HACCP die je kunt volgen. Tijdens zulke trainingen worden voorwaarden, controlepunten en productieprocessen belicht en uitgediept.

Tags: eten Hygiene restaurant

Continue Reading

Previous: Met het hele gezin lekker uit eten in Nijmegen

Meer verhalen

uit eten Nijmegen Met het hele gezin lekker uit eten in Nijmegen
  • Horeca

Met het hele gezin lekker uit eten in Nijmegen

biertap Verhuur biertap kan gewoon online!
  • Horeca

Verhuur biertap kan gewoon online!

uit eten Goede locatie voor uit eten Nijmegen
  • Horeca

Goede locatie voor uit eten Nijmegen

Deze heb je misschien gemist

Wat is nu de lekkerste vodka 
  • Dranken

Wat is nu de lekkerste vodka 

bali Voordelig vakantie naar Bali boeken
  • Vakantie

Voordelig vakantie naar Bali boeken

Wandelschoenen dames De beste wandelschoenen bij ZOO Footwear tijdens het roken
  • Nieuws

De beste wandelschoenen bij ZOO Footwear tijdens het roken

E-sigaretten, hier wat feiten en fabels
  • Nieuws

E-sigaretten, hier wat feiten en fabels

  • Home
  • Blog
  • Contact
  • Links
  • Cookie Policy
Copyright © All rights reserved. | Magnitude by AF themes.
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door
uw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u
door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen, omdat ze essentieel zijn
voor de werking van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook
cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website
gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar
het uitschakelen van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw
browse-ervaring.
Niet-noodzakelijk
Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat deze cookies op uw website worden geplaatst.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
SAVE & ACCEPT